021 / 2072166 | 0800 8736 744
info@aztpensii.ro
  Search
Sistemul de pensii private in Romania - info
sistemul de pensii private in romania
Minimize
Reforma sistemului de pensii

In prezent, in Romania populatia se reduce, tendinta pare ireversibila, iar fenomenul se suprapune peste cel de imbatranire a populatiei, care de asemenea se accelereaza. Atentie, toate aceste fenomene demografice au avut loc in mai putin de 20 de ani!
Daca la inceputul anilor 90 raportul de dependenta intre persoanele active si pensionari era de 3,3:1, in mai putin de 20 de ani acest raport a devenit subunitar (potrivit datelor Institutului National de Statistica). Teoretic, statisticile arata ca mai putin de un salariat sustine mai mult de un pensionar, din contributii catre pensia din sistemul public. In concluzie, sunt din ce in ce mai multi pensionari si din ce in ce mai putini contribuabili activi.
Pensionarii actuali insa au dreptul la un trai decent, pentru ca la randul lor si-au sustinut batranii cat au contribuit la sistemul public de pensii.

Pe acest fond, reforma pensiilor vine sa schimbe mentalitatea romanilor, sa-i educe sa economiseasca pentru ei si pentru viitorul lor si sa-si stabileasca drept obiectiv o viata decenta la pensionare.

Practic, reforma pensiilor inseamna extinderea bazelor sistemului de pensii prin adaugarea a inca doua surse de pensie (pilonul II si pilonul III) pe langa pensia din sistemul public (pilonul I). Noile fonduri de pensii, constituite prin contributiile individuale ale participantilor, sunt administrate de companii private. Romania se alatura tarilor din Europa Centrala si de Est, care dispun deja de un sistem de pensii private dezvoltat, reforma sistemului de pensii avand in vedere: restabilirea echilibrului intre generatii, restabilirea echilibrului financiar al sistemului public de pensii, precum si completarea actualului sistem de pensii, de tip "pay as you go" (PAYG - "esti platit pe masura ce iesi din sistem").
Sistemul de pensii al Romaniei este gandit ca un sistem multi-pilon, conform recomandarilor Bancii Mondiale, organizat astfel:

sistemul de pensii din Romania