021 / 2072166 | 0800 8736 744
info@aztpensii.ro
  Search
Intrebari frecvente
intrebari frecvente
Pot sa particip la mai multe fonduri de pensii private obligatorii?

Nu, o persoana nu poate fi participant, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii private obligatorii.

Care sunt avantajele si beneficiile mele?

Cu siguranta te intrebi care sunt avantajele si facilitatile de care poti beneficia in calitate de participant la un fond de pensii private obligatorii.

Devenind participant la un fond de pensii private obligatorii:

● Te vei putea bucura de o pensie privata suplimentara fata de pensia din sistemul public.

● Avand in vedere ca in sistemul public de pensii statul nu administreaza contributiile sociale ale salariatilor, ci doar le redistribuie catre plata pensiilor pentru pensionarii deja existenti, in Pilonul II contributiile tale individuale se vor intoarce la tine, prin plata pensiei obligatorii.

● Iti vei putea creste veniturile la pensionare, o parte a contributiei tale individuale la asigurarile sociale fiind redistribuita catre un administrator al unui fond de pensii privat in contul tau individual.

● In cazul unui eveniment nefericit (deces),  mostenitorii tai legali primesc sumele existente in contul tau. Valoarea activului se mosteneste in conditiile legislatiei in vigoare.

● Investitiile fondului sunt scutite de impozit pe intreaga perioada in care sunt virate contributiile pentru pensia ta privata.

Pot fi suspendate contributiile la fondurile de pensii private obligatorii?

Acest lucru se poate intampla doar in cazul in care contributiile tale catre bugetul asigurarilor sociale de stat (CAS) sunt temporar suspendate (daca de exemplu nu lucrezi o perioada de timp).

In acest caz vor fi suspendate automat si contributiile catre fondul de pensii private obligatorii.

Pot sa ma retrag din sistemul pensiilor administrate privat?

Nu, nu te poti retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toata perioada pentru care datorezi contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii, pana la deschiderea dreptului la pensia privata.

Ce se intampla daca nu mai cotizez in sistemul public de pensii?

Ramai in continuare participant cu drepturi depline la acel fond de pensii administrat privat. In aceasta situatie, contul tau individual va fi administrat in continuare de catre administrator pana:

• in momentul reluarii platilor

• la plata pensiei.

Ce se intampla in caz de invaliditate?

In cazul pensionarii de invaliditate si daca nu mai esti supus revizuirii medicale vei primi la cerere suma acumulata in contul tau.

Ce se intampla in cazul decesului inainte de deschiderea dreptului la pensia privata?

In cazul decesului, intervenit in perioada stagiului de contribuire la un fond de pensii private obligatorii, valoarea acumulata in contul tau individual din contributii si investirea acestora revine mostenitorilor legali. Acestia sunt desemnati conform Codului Civil si vor trebui sa solicite sumele acumulate in cont in termenul legal.

Cine vireaza contributiile la fondurile de pensii?

Institutia de evidenta vireaza de la bugetul asigurarilor sociale de stat suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii private obligatorii, pentru fiecare fond de pensii in parte.

Cum sunt evidentiati banii acumulati din contributiile mele?

Fiecare participant are un cont individual in care lunar sunt alocate contributiile virate de institutia de evidenta. Contributiile la un fond de pensii private obligatorii se convertesc in unitati de fond in maximum doua zile lucratoare de la data incasarii acestora.

Ce este activul personal?

Este suma acumulata in contul tau individual, egala cu numarul de unitati de fond pe care le detii la acel fond, inmultite cu valoarea la zi a unei unitati de fond.

Ce este valoarea unitatii de fond?
Este raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumita data si numarul total de unitati ale fondului la aceeasi data.